Združenje trgovcev mesta Ljubljana

Novice


Arhiv: Sezonske razprodaje tekstilnega blaga in obutve

Področje sezonskih razprodaj tekstilnega blaga in obutve ureja 28. člen Zakona o varstvu potrošnikov (ZVPot)  ( Ur.l. RS št. 98/04-UPB2, A126/07, 86/09) ter Pravila pri sezonskih razprodajah tekstilnega blaga in obutve, ki sta jih sprejeli panožni zbornici in sicer  GZS Podjetniško trgovska zbornica in TZS.

Zimska razprodaja tekstilnega blaga in obutve se tako prične 09.01.2012.

Posamezna sezonska razprodaja lahko traja največ 60 dni. Datum začetka razprodaje v posamezni prodajalni določi trgovec. V primeru, da trgovec ne namerava dati na razprodajo vsega blaga, mora tisto blago, ki bo predmet razprodaje, ustrezno označiti. Objava o uvedbi razprodaje mora vsebovati:

  • podatek o vrsti blaga
  • odstotku znižanja in
  • času trajanja tovrstne razprodaje (skladno s Pravili lahko traja 60 dni)

Blago, ki je na razprodaji, mora biti označeno s ceno pred znižanjem in z znižano ceno. Če je odstotek znižanja objavljen v razponu, mora najvišji odstotek znižanja zajemati najmanj eno četrtino vrednosti vsega blaga, ki je na razprodaji.

Trgovci pa pred uvedbo razprodaje ne smejo dvigniti cen izdelkov in jih nato takoj znižati, z namenom objave višjego odstotka znižanja, ki privablja kupce, saj gre v tem primeru za navidezna znižanja oziorma navidezno razprodajo.

Pravila omogočajo trgovcem, da v času razprodaj nudijo potrošnikom tudi popuste in vršijo druge pospeševalno-prodajne aktivnosti. V tem primeru mora biti to označeno na predpisan način.

Fotogalerija